Potato Mandza (a kind of stew)

Ingredients:
700g.                               pork ribs
1200g.                             potatoes
1                                      fresh pepper
1                                      onion
1                                      tomato(or 2 tablespoons ketchup)
1 tablespoon                     grinded red pepper
1 tablespoon                     food supplement with vegetables
25ml.                                sunflower oil

              Take the ribs and wash it. Then, put it into a stew pan and pour water. Next, put the pan on the oven. When, it starts boiling cook for about 30 minutes.
             On the other hand, take the potatoes, wash it and peel it. Then, cut it on small cubes. In addition, peel the onion and chop it. Also, cut the pepper on small pieces.
               Take the pan with ribs off the oven. Throw the water. Then, in the pan, add the potatoes, the onion and the pepper. Next, cut the tomato on circles add it from above(use ketchup as substitute). Also, add the food supplement with vegetables and salt. Make sure that the water will cover all the ingredients. Take the pot back to the oven. Cook the mandza till potatoes become soft. After that, take one small pot and add the oil and the grind pepper. Put the pot on the oven. When it starts boiling cook it 10 seconds. Then, add the mixture into the mandza. Next, cook the mandza for 5 more minutes. After that, take the mandza off the oven.

Состојки:
700г.                                     свински ребра
1200г.                                   компири
1                                           свежа пиперка
1 главица                             кромид
1                                            патлиџан(или 2 лажици кечап)
1 лажица                              мелен црвен пипер         
1 лажица                              зачин со зеленчук
25мл.                                    зејтин
                                              сол

              Земете ги ребрата и измијте ги. Потоа ставете ги во тенџере и налите вода.  Ставете го тенџерето на оган и почекајте водата да зоврие. Оставете да врие околу 30 минути.
               Во меѓу време излупете ги компирите и исечете ги на коцки. Исто така ситно исечкајте ги кромидот и пиперката.
               Извадете го тенџерето од огнот. Истурете ја водата. Потоа во тенџерето додадете  ги компирите, кромидот и пиперката. Исечето го палиџанот на кругови и ставете го одозгора. Исто така додадете го зачинот и солот. Потоа додадете вода(додавајте вода до нивото кога ќе ги покриете сите состојки). Ставете го тенџерето на оган. Варете додека компирите омекнат. Во меѓувреме земете едно мало тавче и во него додадете ги зејтинот и црвеноит пипер. Ставете го тавчето на оган. Пржете околу 10 секунди, па месавината додадете ја во тенџерето. Продолжете да варите уште 5 минути. На крајот тргнете го тенџерето со манџата од оган.                              

No comments:

Post a Comment