Shampie


Ingredients:
6                                   eggs
6tablespoons                  sugar
6tablespoons                  flour
6cups of coffee              sugar
2cups of coffee              water
100g.                             grind walnuts

          Take the eggs and separate the whites and yolks. Next, in the yolks add 6 tablespoons sugar. Whisk the yolks until light and fluffy. After that, add the flour and whisk it again. Next, pour the mixture into a small profound baking-pan and smear it. Bake it on 180C degrees. When, cake gets red-brown color take it off the oven. Leave it to cool down.
         In meanwhile, take one pot and pour the water and the sugar and stir it. Then, put the pot on the oven. When, the water starts boiling leave it to boil 2-3 minutes. After that, take the pot with the sorbet off the oven. Immediately, start beating the whites. While beating, pour little by little from the sorbet(beat, pour a little bit of the sorbet, beat, pour...until finish all sorbet). Is important to get hard foam. Then, pour the whisked white in the baking pan with the cake. Smear it. Above decorate with grind  walnuts.

Состојки:
6                                 јајца
6лажици                    шеќер
6лажици                    брашно
6финџали                  шеќер
2финџали                  вода
100г.                          мелени(сецкани) ореви

             Земете ги јацата и одделете ги жолчките од белките. Следно во жолчките додадете 6 лажици шеќер и почнете да ги матите со миксер. Кога ќе добиете цврста смеса дадете го брашното и повторно матете. Потоа истурете ја смесата во мало длабоко тавче за печење(претходно попрскано со брашно и зејтин). Ставете го тавчето во рерна. Печете на 180 степени целзиусови. Кога тортата ќе добие црвено-кафеава боја извадете го тавчето од рерната и оставете го настрана за тортата да се излади.
         Во меѓувреме земете едно тенџере и ставете ги шеќерот и водата во него. Промешајте и ставете го тенџерето на оган. Кога водата ќе почне да врие оставете да врие 2-3 минути. Потоа тргнете го тенџерето од огнот. Веднаш почнете да ги матите белките. Додека матите додавајте од шербетот малку по малку. Правете го тоа додека се потроши целиот шербет. Битно е да се добие цврста смеса. На крајот истурете ги белките во тавчето со тортата и премачкајте. Декорирајте со мелени или сецкани ореви.

No comments:

Post a Comment